No a l’ecologisme

Quin és l’origen de l’ecologisme?
En el sentit modern, l’ecologisme comença a l’Alemanya nazi. La primera llei de defensa de la natura la promulga Hitler el 26 de juny del 1935: la Reichnaturschutzgsetz. Comença així: “El govern alemany del Reich considera el seu deure garantir als nostres compatriotes, fins als més pobres, la seva part de la bellesa natural alemanya”. Els nazis arribaven a l’extrem que, si una carretera havia de passar sobre un arbre centenari, la desviaven. Em sona molt proper a la Catalunya actual…
Hi ha casos anteriors?
Els primers ecologistes van ser els nobles francesos del segle XVIII, de l’Ancien Régime, preocupats per la desaparició dels seus boscos, cosa que els impedia caçar. Això té el seu paral·lelisme amb els ecologistes actuals.
Quin és el model social que proposa l’ecologisme?
Vol ser un sistema d’interpretació del món, que imposa un contramodel social que pretén regular les relacions entre economia, política, societat, cultura i biologia. Per exemple: no consumeixis, no malbaratis res del medi ambient, no contaminis…
Hi ha un ecologista, John Zerzan, amb el qual es veu que l’ecologisme conseqüent ens retornaria al Pal·leolític…
La idea de l’ecologisme és recular fins abans de les societats industrials i recuperar una mítica edat d’or que, per cert, no ha existit mai. Tenen una mentalitat pal·leolítica… O entre paleolítica i neolítica.
Com es fa la transició entre el comunisme, que vol defensar obrers pobres, i l’ecologisme, adreçat a classes mitjanes i altes?
El fil conductor per transitar d’una cosa a l’altra és donar la culpa de tot al capitalisme. Abans oprimia els obrers. Ara es carrega el planeta.
___________________________________________
Fragment de l’entrevista de Francesc Puigpelat a Miquel Porta
Publicat al diari Avui el dia 28/03/2009

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s